Turer

Korallgrottan

I själva berget, i berggrunden, finns det massor av kalk. Det är orsaken till att naturen här är så spännande.

Vattnet urholkar berget från ytan men tränger ner längre och längre. Efter lång tid, årtusenden, har de övre delarna av berget urholkats. Då har det bildats grottor och gångar. När dom är torra kan man gå och krypa i dem.

Ovanligast i Sverige

Området har skyddats genom naturreservaten Korallgrottan och Bjurälven. Dessa två reservat är unika i landet. Här finns en terräng med massor av sprickor, hål och grottor i berget. Det kallas karst.

Området är Sveriges mest speciella karstområde. Med sina fem kilometer långa gångar är Korallgrottan dessutom Sveriges längsta grotta!

Korallgrottan upptäcktes år 1985. Under flera år har grottforskare – speleologer – upptäckt nya gångar och mätt grottan. 1999 visade det sig att Korallgrottan är Sveriges längsta grotta, mycket längre än Lummelundagrottan på Gotland.

Växer otroligt sakta

När vatten som innehåller mycket kalk ständigt droppar från grottans tak, bildas små vita stenar. De kallas dropp­stenar eller med ett veten­skapligt ord, stalaktiter. De flesta är kortare än tio centimeter. Det fantastiska är att de inte blivit större trots att de vuxit under 8 000 år.

Vissa av grottans droppstenar är knöliga. En del liknar de koraller – stenliknande skelett från koralldjur – som finns i havet. Från dem har grottan fått sitt namn.

Frodigt och många växter

Den kalkrika berggrunden har bidragit till den frodiga och artrika växtligheten i området. De östra delarna är klädda med skog. Kalfjäll och fjäll­björkskog dominerar i väster. På Storlidens östsluttning mot Ankarvattnet finns ett urskogs­artat område.

Läs mer om turen här!

Mesklumpen

Centrum av Stora Blåsjön finner ni Mesklumpen. 
Fin vandring med 525 meters fallhöjd på 3,5 km upp till toppen. 

Turen utföres endas på förfrågan

Sielkentjakke - 1314 möh

Strömsunds kommun högsta fjälltopp!
1314 meter över havet

Turen är krävande med många höjdmeters stigning och går till stor del i stiglös varierad terräng. Turen tar ca 8–10 timmar.

All mat ingår och vi lagar den gemensamt på stormkök på vår vandring.

Vandringen börjar i Ankarede, i början av turen går vi granskog men snart glesnar skogen och ersätts av enstaka fjällbjörkar. Första stoppet blir vid Rödfjällstugan, sen lämnar vi stigen och påbörjar stigningen upp mot Frostvikens och norra Jämtlands högsta topp. I storslagen miljö så vandrar vi mot Sielkentjakkes topp och väl där belönas vi förhoppningsvis med fantastisk utsikt. Vi tar några välförtjänta pauser för att fylla på med energi.

Väl ingångna fot-riktiga skor samt kläder efter väder krävs för denna ca 3 mil långa tur.

Turen görs på förfrågan och vid minst 3 st anmälda

Det här ingår i priset:

Guide

Fika

Lunch

Mellanmål